top of page

'Leuk, die hectiek, maar hoe houd ik dit in 's hemelsnaam vol tot mijn 67e?'

Dat dacht ik een paar jaar geleden nog. Ik zat toen midden in de piekdrukte van mijn opleiding tot internist, de zorg voor mijn gezin en mijn wetenschappelijke ambities (lees: náchtenlang subsidie aanvragen schrijven). Dankzij het Erasmus MC Female Career Development program leerde ik hoe ik, door kleine aanpassingen in mijn dagelijkse gewoontes, mijn dynamische bestaan 'duurzaam' vol kan houden."

Opvallende en onverwachte 'nevenbevinding' was dat duurzaam omgaan met jezelf ('persoonlijke duurzaamheid') vele raakvlakken heeft met 'klimaat duurzaamheid' waar ik me vanuit de Taskforce Duurzaam Erasmus MC mee bezig hield en nog houd. Door deze nevenbevinding ontstond het idee voor Your World. Ik heb een filmpje gemaakt waarin ik meer vertel over het ontstaan van Your World en hoe Your World je helpt om in één moeite goed te zorgen voor jezelf en voor Moeder Aarde."

Foto Laura.JPG

Bedenker

Laura de Graaff,

Internist-endocrinoloog Erfelijke en Aangeboren Aandoeningen,

Erasmus MC

Over ons

'Zorg goed voor jezelf en de planeet'

"Voor mijn werk ben ik twaalf jaar lang elke week in een vliegtuig gestapt. Ik benutte elke minuut van de dag: mailtjes beantwoorden in de rij voor de douane, presentaties afmaken in het vliegtuig en telefonisch vergaderen vanuit de taxi. Thuis was het ook hectisch en vól (letterlijk en figuurlijk). Een groot en vol huis, een grote auto, een oude kampeerbus, een snelle motor en heel veel spullen.

Als ik nu terugkijk, was het heel onlogisch allemaal. Een kampeerbus, maar geen tijd om te kamperen, Een motor, maar geen tijd om er op te rijden. Mooie spullen, maar geen tijd om ervan te genieten. Ik werkte 60 uur per week en in mijn vrije tijd was ik bezig met het onderhouden en opgeruimd houden van al die spullen die bedoeld waren voor mijn ontspanning.

Toen ik dit langzamerhand begon in te zien, heb ik de knop omgezet. Ik wilde eenvoudiger leven. Overzicht. Ruimte. Rust.

Ik ben gestopt met vliegen. Ik merkte dat de hectiek van vliegreizen wegviel en dat ik daardoor ontspannener was. Reizen binnen Europa doe ik relaxed met de trein.

Ik heb mijn auto en motor weg gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heb getwijfeld. Achteraf gezien was het een goede keuze. Wat je niet hebt, heeft geen onderhoud nodig. Bovendien beweeg ik daardoor meer. Vaak pak ik de fiets. Voor lange afstanden ga ik met de trein. Als ik echt een auto nodig heb, pak ik een Greenwheels. Als ik zin heb, huur ik een motor.

Ik ben gaan 'ontspullen'. Het wegdoen van spullen gaf me heel veel ruimte . . . en tijd. Spullen die je niet hebt, geven geen rommel en gaan ook niet kapot.

Ik leef vrij eenvoudig. Ik heb (en doe) alleen dingen die echt iets toevoegen aan mijn leven en waar ik blij van word.

Door deze nieuwe eenvoud kreeg ik oog voor onlogische dingen en wat de oplossing daarvoor zou kunnen zijn.  Deze  (en nog veel meer) inzichten komen aan bod tijdens de workshops. Het opent mensen echt de ogen.

‘Goed zorgen voor jezelf’ (en in één moeite door 'goed zorgen voor de planeet’) is heel eenvoudig! Je moet het alleen even zien. En dat is wat we met Your World voor ogen hebben.

​​Kortom, de link tussen 'goed zorgen voor jezelf' en 'goed zorgen voor de planeet' is vrij eenvoudig! Je moet het alleen even zien. En dat is wat we met Your World voor ogen hebben."

Erno_edited.jpg

Uitdenker

Erno Herder,

Duurzame

Stress en burn-out coach

Your World werkt samen met

Your World
Your World
Your World
Your World
Your World
Logo Prader Willi Fonds.png
Logo Kabuki.jpg
bottom of page