Een gezond brein geeft je 'mentale veerkracht'
De basis van Your World is de Healthy Mind Platter. De Healthy Mind Platter is bedacht door Prof. Dan Siegel, grondlegger van de interpersoonlijke neurobiologie.
In het verlengde van de 'schijf van vijf' voor gezonde voeding heeft Prof. Siegel een 'schijf van zeven' ontwikkeld met ingrediënten die je dagelijks nodig hebt voor een gezond brein. Een gezond brein geeft je de 'mentale veerkracht' die je nodig hebt om uitdagingen thuis en op het werk beter het hoofd te bieden.
In Your World hebben we een achtste ingrediënt ('earth time') aan de Healthy Mind Platter toegevoegd. Ook de natuur kan je helpen om je mentale batterij op te laden. Verder kan zorgen voor de natuur je een goed gevoel geven.
Your World is een (op de Healthy Mind Platter gebaseerde) leefstijl interventie die bestaat uit workshops voor zorgorganisaties, zorgprofessionals en zorgouders. De workshops worden ondersteund door de Your World app.
We verzorgen online en fysieke workshops.
+
De Healthy Mind Platter
Time-in
Veel mensen denken steeds vooruit en zijn druk bezig met wat er straks allemaal nog moet gebeuren. 'Time in' brengt je weer terug naar het hier en nu. Even je aandacht richten op je innerlijke zelf, of op waar je nú mee bezig bent. Zonder te denken aan gisteren of morgen. 'Time in' zorgt voor minder stress, een betere afweer en een betere nachtrust. Dat is weer goed voor je geheugen en een uitgerust gevoel.
Sleep time
Slapen is heel belangrijk. Tijdens het slapen krijgen de hersenen tijd om nieuwe informatie te verwerken. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat je hersenen beter werken (en je stemming verbetert) als je genoeg slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het merendeel van de mensen heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig.
Focus time
Bij focus time richt je je aandacht op één ding tegelijk. Je bent niet aan het multi-tasken en laat je niet afleiden door wat er in je omgeving gebeurt. Onderzoek laat zien dat focus time zorgt voor minder stress. Even ongestoord met iets bezig zijn, geeft een gevoel van tevredenheid. Mensen denken bij 'focus' snel aan werk, maar het bezig zijn met een hobby of het geconcentreerd lezen van een boek horen ook bij focus time.
Connecting time
Connecting time staat voor ‘je verbonden voelen'. Heb je wel eens in de natuur gelopen en gevoeld dat je hélemaal op je plek was? Tussen de bomen of bergen om je heen? Hetzelfde gevoel van verbondenheid kun je ook voelen met de mensen om je heen. Verbinding werkt meestal twee kanten op. Je geeft iets en je krijgt iets terug. Denk aan vriendschap, liefde of waardering. Dit 'geven en terugkrijgen' kan meer inhoud geven aan je leven. Onderzoek laat zien dat ‘connecting time’ beloningsgebieden in je hersenen activeert, wat je geluksgevoel versterkt.
Play time
Als volwassenen zijn we vaak heel serieus, terwijl het juist zo belangrijk is om playtime in je leven te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat playtime (lachen, spelen, plezier hebben) ervoor zorgt dat je hersenen beter werken en je minder stress voelt. Playtime houdt je brein jong en activeert nieuwe verbindingen in je hersenen. Playtime kan je nieuwe ideeën geven en zorgen dat je creatiever kunt inspringen op veranderende omstandigheden. Ook kan het zorgen dat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties waar je thuis of op het werk mee te maken hebt.
Physical time
Lichaamsbeweging versterkt je lichaam en geest op vele manieren. Onderzoek laat zien dat er tijdens lichaamsbeweging stofjes vrijkomen, die goed zijn voor het herstel van lichaam en geest. Lichaamsbeweging helpt je ook om je humeur te verbeteren, je energieniveau te verhogen, chronische ziekten te bestrijden en je slaap te verbeteren.
Bewegen is gezond, en meer bewegen is beter. De Gezondheidsraad adviseert 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief bewegen gaan je hartslag en je ademhaling omhoog maar je kunt er nog wel bij praten. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn:
-
wandelen
-
rustig traplopen
-
fietsen
-
rustig zwemmen
-
de wat zwaardere huishoudelijke klussen (ramen wassen, werken in de tuin)
Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt zoals koken of boodschappen doen, tellen niet mee.
Down time
Downtime of rusttijd is wanneer je jezelf toestaat om te ontspannen en even niets te doen. Onderzoek heeft aangetoond dat ‘even je hoofd niet gebruiken’ je geheugen verbetert en je stress vermindert. Dat is goed voor je bloeddruk en houdt je hart en bloedvaten gezond. Ook legt je brein tijdens ‘downtime’ nieuwe verbindingen tussen dingen die je hebt geleerd of meegemaakt. Vaak krijg je op 'downtime' momenten de beste ideeën. Downtime heb je vaak tussen activiteiten door: tijdens het wachten op een afspraak, als je in de rij voor de kassa staat of in de trein op weg bent naar huis.
Earth time
Officieel is earth time geen onderdeel van de Healthy Mind Platter. Toch draagt earth time bij aan een healthy mind. De natuur geeft veel mensen een goed gevoel. We trekken tijdens weekenden en vakanties massaal naar het strand, de bergen, de heide en de bossen om 'op te laden'. De natuur kan onze veerkracht vergroten. Omgekeerd hebben wij invloed op de veerkracht van de natuur. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar bijna al onze dagelijkse gewoontes zijn van invloed op de natuur. Wat kun jij voor de natuur betekenen om te zorgen dat deze 'bron van jouw veerkracht' niet uitgeput raakt ? Wij willen graag met jou op zoek naar gewoontes die direct of indirect bijdragen aan jouw veerkracht en die van de natuur.