top of page
Healthy Mind Platter.JPG

Healthy Mind Platter

David Rock en Dan Siegel

De Healthy Mind Platter is bedacht door Prof. Dan Siegel, grondlegger van de interpersoonlijke neurobiologie. In het verlengde van de 'schijf van vijf' voor gezonde voeding heeft Prof. Siegel een 'schijf van zeven' ontwikkeld met ingrediënten die je dagelijks nodig hebt voor een gezond brein. Een gezond brein geeft je de 'mentale veerkracht' die je nodig hebt om uitdagingen thuis en op het werk beter het hoofd te bieden.

In Your World hebben we een achtste ingrediënt ('earth time') aan de Healthy Mind Platter toegevoegd. Ook zorgen voor de natuur kan je 'mentale veerkracht' verbeteren.

Externe link.JPG
Externe link.JPG
Pijl naar beneden 10444B.JPG

Scroll naar beneden voor de verschillende ingrediënten van de Healthy Mind Platter

Pijl naar beneden 10444B.JPG
Time-in 2.JPG

Time-in

Veel mensen denken steeds vooruit en zijn druk bezig met wat er straks allemaal nog moet gebeuren. 'Time in' brengt je weer terug naar het hier en nu. Even je aandacht richten op je innerlijke zelf, of op waar je nú mee bezig bent. Zonder te denken aan gisteren of morgen. 'Time in' zorgt voor minder stress, een betere afweer en een betere nachtrust. Dat is weer goed voor je geheugen en een uitgerust gevoel.

Externe link 2aae9e.JPG
Externe link 2aae9e.JPG
Sleep time 2.JPG

Slapen is heel belangrijk. Tijdens het slapen krijgen de hersenen tijd om nieuwe informatie te verwerken. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat je hersenen beter werken (en je stemming verbetert) als je genoeg slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het merendeel van de mensen heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig.

Externe link 197093.JPG
Externe link 197093.JPG

Sleep time

Focus time 2.JPG

Focus time

Bij focus time richt je je aandacht op één ding tegelijk. Je bent niet aan het multi-tasken en laat je niet afleiden door wat er in je omgeving gebeurt. Onderzoek laat zien dat focus time zorgt voor minder stress. Even ongestoord met iets bezig zijn, geeft een gevoel van tevredenheid. Mensen denken bij 'focus' snel aan werk, maar het bezig zijn met een hobby of het geconcentreerd lezen van een boek horen ook bij focus time.

Externe link 912a4a.JPG
Externe link 912a4a.JPG
Externe link 912a4a.JPG
Connecting time 2.JPG

Connecting time

Connecting time staat voor ‘je verbonden voelen'. Heb je wel eens in de natuur gelopen en gevoeld dat je hélemaal op je plek was? Tussen de bomen of bergen om je heen? Hetzelfde gevoel van verbondenheid kun je ook voelen met de mensen om je heen. Verbinding werkt meestal twee kanten op. Je geeft iets en je krijgt iets terug. Denk aan vriendschap, liefde of waardering. Dit 'geven en terugkrijgen' kan meer inhoud geven aan je leven. Onderzoek laat zien dat ‘connecting time’ beloningsgebieden in je hersenen activeert, wat je geluksgevoel versterkt.

Externe link e74d50.JPG
Externe link e74d50.JPG
Externe link e74d50.JPG
Externe link e74d50.JPG
Play time 2.JPG

Play time

Als volwassenen zijn we vaak heel serieus, terwijl het juist zo belangrijk is om playtime in je leven te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat playtime (lachen, spelen, plezier hebben) ervoor zorgt dat je hersenen beter werken en je minder stress voelt. Playtime houdt je brein jong en activeert nieuwe verbindingen in je hersenen. Playtime kan je nieuwe ideeën geven en zorgen dat je creatiever kunt inspringen op veranderende omstandigheden. Ook kan het zorgen dat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties waar je thuis of op het werk mee te maken hebt.

Externe link ff7029.JPG
Externe link ff7029.JPG
Physical time 2.JPG

Physical time

Lichaamsbeweging versterkt je lichaam en geest op vele manieren. Onderzoek laat zien dat er tijdens lichaamsbeweging stofjes vrijkomen, die goed zijn voor het herstel van lichaam en geest. Lichaamsbeweging helpt je ook om je humeur te verbeteren, je energieniveau te verhogen, chronische ziekten te bestrijden en je slaap te verbeteren. 

Bewegen is gezond, en meer bewegen is beter. De Gezondheidsraad adviseert 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief bewegen gaan je hartslag en je ademhaling omhoog maar je kunt er nog wel bij praten. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn:

  • wandelen

  • rustig traplopen

  • fietsen

  • rustig zwemmen

  • de wat zwaardere huishoudelijke klussen (ramen wassen, werken in de tuin)

Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt zoals koken of boodschappen doen, tellen niet mee.

Externe link fd9e2f.JPG
Externe link fd9e2f.JPG
Down time 2.JPG

Down time

Downtime of rusttijd is wanneer je jezelf toestaat om te ontspannen en even niets te doen. Onderzoek heeft aangetoond dat ‘even je hoofd niet gebruiken’ je geheugen verbetert en je stress vermindert. Dat is goed voor je bloeddruk en houdt je hart en bloedvaten gezond. Ook legt je brein tijdens ‘downtime’ nieuwe verbindingen tussen dingen die je hebt geleerd of meegemaakt. Vaak krijg je op 'downtime' momenten de beste ideeën. Downtime heb je vaak tussen activiteiten door: tijdens het wachten op een afspraak, als je in de rij voor de kassa staat of in de trein op weg bent naar huis.

Externe link a89405.JPG
Earth time 2.JPG

Officieel is earth time geen onderdeel van de Healthy Mind Platter. Toch draagt earth time bij aan een healthy mind. De natuur geeft veel mensen een goed gevoel. We trekken tijdens weekenden en vakanties massaal naar het strand, de bergen, de heide en de bossen om 'op te laden'. De natuur kan onze veerkracht vergroten. Omgekeerd hebben wij invloed op de veerkracht van de natuur. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar bijna al onze dagelijkse gewoontes zijn van invloed op de natuur. Wat kun jij voor de natuur betekenen om te zorgen dat deze 'bron van jouw veerkracht' niet uitgeput raakt ? Wij willen graag met jou op zoek naar gewoontes die direct of indirect bijdragen aan jouw veerkracht en die van de natuur.

Earth time

Externe link 547c31.JPG
Externe link 547c31.JPG
Externe link 547c31.JPG
Externe link 547c31.JPG
bottom of page